user_mobilelogo
Δινοντας το δικο μας νοημα στις γιορτες των Χριστουγεννων

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια περίοδος την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία. Για κάποιους όμως ανθρώπους η συγκεκριμένη περίοδος αναμοχλεύει λιγότερο θετικά συναισθήματα όπως είναι η θλίψη και η μοναξιά και οι συμβολισμοί που έχουν δώσει στις γιορτές τους δημιουργούν μελαγχολία. Ορισμένοι πάλι... παραπονιούνται πως ζουν τα Χριστούγεννα από κεκτημένη ταχύτητα και πριν να το καταλάβουν η περίοδος αυτή τελειώνει.

Θα έλεγα όμως ότι για πολύ κόσμο μεγάλο ρόλο για το πως σκοπεύουν να περάσουν τις γιορτές παίζει και η φάση στην οποία βρίσκονται. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο κάποιος ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του ή αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, κάποιος ο οποίος έχει μόλις χωρίσει και δεν έχει κοινωνικό σύστημα υποστήριξης, κάποιος ο οποίος βρίσκεται μακριά από την οικογένειά του ή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έχει στα αλήθεια "κέφι" να γιορτάσει τα Χριστούγεννα ή βλέπει τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να ξεφύγει από όσα τον "βασανίζουν";

Άλλωστε δεν είναι και τυχαία η ερώτηση για το ποιά ήταν τα αγαπημένα μας Χριστούγεννα ή ποιά έχουμε να θυμόμαστε ως τα χειρότερα που έχουμε περάσει. Αλλιώς περιμένουμε τα Χριστούγεννα όταν είμαστε ερωτευμένοι, ή υποδεχόμαστε ένα νέο μέλος στην οικογένεια, ακόμα και όταν ετοιμαζόμαστε για ένα ταξίδι που ονειρευόμαστε χρόνια και αλλιώς όταν οι λογαριασμοί στοιβάζονται στο τραπέζι και αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες.

"Πρέπει" όμως να είμαστε χαρούμενοι κατά την διάρκεια των γιορτών ότι κι αν μας συμβαίνει ή αντίστοιχα "έχουμε το δικαίωμα" να "προσπεράσουμε" τις γιορτές γιατί κάποια πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περιμέναμε;

Κάποιες φορές τα Χριστούγεννα λειτουργούν ως μεγενθυντικός φακός σε γεγονότα που έχουν συμβεί είτε στο πρόσφατο παρελθόν είτε παλαιότερα κατά την διάρκεια της γιορτινής αυτής περιόδου. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είναι δυνατόν να βιώνουν εντονότερα το πένθος και την μοναξιά αυτές τις μέρες.

Από την άλλη βιώνοντας τα τελευταία χρόνια μια έντονη περίοδο οικονομικής ύφεσης και αβεβαιότητας, κάποιοι άνθρωποι που ενδεχομένως να έχουν χάσει την δουλειά τους, αισθάνονται εντονότερα πίεση και άγχος ώστε να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και αυτό τους κλέβει την χαρά της προσμονής για αυτή την όμορφη περίοδο.

Τέλος, για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι ένα ερέθισμα που πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα, κυρίως γιατί δεν βιώσαν την αγάπη και την ελπίδα που συμβολίζουν τα Χριστούγεννα κατά την διάρκεια των παιδικών τους χρόνων.

Δεν είναι ποτέ αργά όμως να δημιουργήσουμε καινούριες αναμνήσεις και καινούριες παραδόσεις για τις γιορτινές αυτές μέρες και να δώσουμε το δικό μας νόημα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τι αλήθεια σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εμάς; Ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με αγαπημένα μας πρόσωπα ή μοναξιά και απομόνωση; Ξεκούραση και διακοπή από μια απαιτητική ρουτίνα ή περισσότερη ταλαιπωρία και άγχος να τα προλάβουμε όλα; Περισσότερα έξοδα ή προσφορά;

Πώς να κάνουμε καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα

  1. Τα Χριστούγεννα σημαίνουν εθελοντισμό και προσφορά- Κατά την διάρκεια των εορτών και όχι μόνο υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να διαθέσουμε χρήματα. Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και τις διαθέτουμε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, μαγειρεύουμε στην ενορία μας για οικογένειες που το έχουν ανάγκη, επισκεπτόμαστε στο νοσοκομείο ανθρώπους που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Κάνουμε τα παιδιά ευτυχισμένα. Κάνουμε μια έρευνα και βλέπουμε μέσα από ποιούς οργανισμούς μπορούμε να δώσουμε παιχνίδια στα παιδιά. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ούτε πολλά ούτε ακριβά δώρα. Αγοράζουμε τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι για μια οικογένεια. Κάνουμε συντροφιά ένα απόγευμα σε μια γιαγιά ή ένα παππού στη γειτονιά που ξέρουμε πως μένουν μόνοι. Μικρές, καθημερινές πράξεις αγάπης που πλημμυρίζουν την καρδιά μας με αγαλλίαση και μας απομακρύνουν από τον εγωκεντρισμό μας.
  2. Χριστούγεννα δεν σημαίνουν απαραίτητα πολλά λεφτά- Φτιάχνουμε χειροποίητες κάρτες με ένα προσωπικό μήνυμα για τους ανθρώπους που αγαπάμε, φτιάχνουμε χειροποίητα στολίδια που να σημαίνουν κάτι για εμάς. Μαζευόμαστε η οικογένεια και φτιάχνουμε σπιτικές, νόστιμες συνταγές και χρησιμοποιούμε την φαντασία μας για να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές συνταγές και δοκιμάζουμε καινούρια εδέσματα. Η δημιουργικότητα κρατάει το μυαλό μας απασχολημένο και αποδυναμώνει τις αρνητικές σκέψεις που είναι δυνατόν να μας κυριεύουν αυτές τις μέρες. Καλούμε φίλους στο σπίτι για επιτραπέζια, βλέπουμε χριστουγεννιάτικες ταινίες στο dvd με συνοδεία ποπ κορν και φτιάχνουμε την δική μας λίστα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια για το αυτοκίνητο και το σπίτι. Πάμε βόλτες στην στολισμένη πόλη και παρακολουθούμε δωρεάν παραστάσεις.
  3. Χριστούγεννα σημαίνει να βρούμε το παιδί μέσα μας- Εφόσον τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή κυρίως για παιδιά προσπαθούμε να βρούμε το παιδί μέσα μας. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με ένα άτομο από την παιδική μας ηλικία το οποίο μας έχει λείψει και έχουμε καιρό να του μιλήσουμε. Πάμε στην Παραμυθούπολη ή σε ένα λούνα παρκ και γινόμαστε και πάλι παιδιά.

Για όσους βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου, μπορούν να βρουν το δικό τους νόημα, με το να εκτιμήσουν τις μέρες που είναι καλά και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Όσοι εργάζονται εκτιμούν περισσότερο τις χρονιές που έχουν την δυνατότητα να περάσουν τις μέρες αυτές με τις οικογένειές τους. Για όσουν έχουν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορούν να φτιάξουν ένα στολίδι που να σημαίνει κάτι για το άτομο που έχασαν και να του το αφιερώσουν, να διαβάσουν μια ιστορία και να παρακολουθήσουν χριστουγεννιάτικες ταινίες με θέμα την απώλεια ώστε εάν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον πόνο που βιώνουν.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγουμε

Κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, παρατηρείται αύξηση στις καταχρήσεις. Λέμε όχι στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού ως τρόπο διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων.

Όσοι βιώνουν εντονότερα τα συμπτώματα κατάθλιψης ή/και αναπτύσσουν αυτοκτονικό ιδεασμό μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικό της ψυχικής υγείας, να καλέσουν σε 24ωρη γραμμή βοήθειας, ή να μιλήσουν σε ένα άτομο το οποίο εμπιστεύονται.

Όπως και σε άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι και για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχουμε περισσότερο έλεγχο από όσο πραγματικά πιστεύουμε ως προς το να φτιάξουμε καινούριες αναμνήσεις και να περάσουμε όμορφα αυτές τις γιορτές.

Καλές γιορτές!

Pin It