user_mobilelogo
Απιστια και αντιμετωπιση

H απιστία είναι για πολλά ζευγάρια μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει. Είτε οδηγήσει στην διάλυση της σχέση είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν είναι πολλές και το ζευγάρι θα κληθεί να προσαρμοστεί σε καινούρια δεδομένα. Τι είναι όμως η απιστία; Πότε και γιατί απατάμε; Υπάρχει προφίλ για τους άπιστους; Οι άντρες ή οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να δοκιμάσουν τον απαγορευμένο καρπό; Τέλος, μπορεί μια σχέση να επιβιώσει μετά από μια απιστία;

Τι είναι η απιστία;

Αναρωτιόμαστε αν ένα αθώο φλερτ, ένα φιλί, ή ένα πείραγμα, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως απιστία. Μάλιστα, αρκετές φορές αναρωτιόμαστε αν είμαστε υπερβολικοί όταν αισθανόμαστε δυσαρέσκεια και εκνευρισμό για τις πολλές ώρες που περνάει ο σύντροφος μας με την όμορφη συνάδερφο του, ή για τα πολλά μηνύματα που ανταλλάσει η σύντροφός μας με τον γοητευτικό γείτονα. Ακόμα και αν ο/η σύντροφός μας, μας βεβαιώνει ότι δεν τρέχει τίποτα, γιατί αισθανόμαστε απειλή έστω και στην αναφορά του ονόματος του ατόμου που πλέον αισθανόμαστε ως “αντίπαλο”; Η λέξη κλειδί στον ορισμό της απιστίας είναι η απειλή. Απιστία, λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε σχέση με ένα τρίτο άτομο “στα κρυφά” μπορεί να απειλήσει το ζευγάρι, ακόμα και αν δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή. Αν εσείς ενοχλήστε με τα αθώα πειράγματα που ανταλλάσει ο/η σύντροφος σας με ένα τρίτο άτομο και αν αισθάνεστε ότι οι ώρες που περνάει μαζί του μπορεί να κάνουν ζημιά στην σχέση σας είναι καιρός να το συζητήσετε μαζί του/της. Ένα ζευγάρι ορίζει μεταξύ του τι θεωρεί απιστία και τι όχι.

 Πότε και γιατί απατάμε;

     Υπάρχουν πράγματι φάσεις στην ζωή ενός ζευγαριού, που αυξάνεται η επιρρέπεια προς την απιστία. Μια φάση είναι όταν το ζευγάρι περιμένει παιδί και λίγο αργότερα όταν γεννηθεί, γιατί όλη η προσοχή πέφτει πάνω στο παιδί. Πολλές φορές μειώνεται και η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής και είναι δυνατόν ο/η σύντροφος που αισθάνεται παραμελημένος να αναζητήσει την επιβεβαίωση της αξίας του μέσα από μια εξωσυζυγική περιπέτεια. Ακόμα, ένα ζευγάρι που περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας είναι πιο ευάλωτο στο να υποκύψει στον πειρασμό του απαγορευμένου. Με κίνητρο την καθησύχαση της αγωνίας μας που γεννάει η εμφάνιση των ρυτίδων, για το αν μπορούμε ακόμα να προκαλέσουμε ερωτικό ενδιαφέρον, είναι δυνατόν να αναζητήσουμε την επιβεβαίωση αλλού.

   Πολλοί άνθρωποι επίσης, αισθάνονται ότι η απιστία είναι η λύση που θα τους προσφέρει ανακούφιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σχέση τους. Οικονομικά προβλήματα, συνεχείς καυγάδες, διαρκής παρέμβαση τρίτων προσώπων όπως είναι τα πεθερικά, είναι μόνο μερικά απ’ αυτά. Σ’ ένα σπίτι που δεν έχουν αναπτυχθεί ο διάλογος και η επικοινωνία μεταξύ ενός ζευγαριού για την επίλυση των συγκρούσεων, η ανακούφιση που προσφέρει μια εξωσυζυγική συντροφιά μοιάζει ως η ιδανική λύση. Λύση όμως που ανακουφίζει για λίγο, αλλά στο τέλος κάνει τα προβλήματα πιο δισεπίλυτα.

Υπάρχει το προφίλ του άπιστου;

     Υπάρχουν και οι λεγόμενοι “κατά συρροή” άπιστοι και είναι αυτοί οι οποίοι απατούν σε όλες τις μόνιμες ερωτικές τους σχέσεις και καθ’ όλη την διάρκεια τους. Είναι αυτοί οι οποίοι μοιάζουν να είναι καταδικασμένοι να μην πάρουν ποτέ ικανοποίηση από την αποκλειστικότητα μιας συντροφικής σχέσης.

     Με κίνητρο την διαρκή επιθυμία τους για έκρηξη συναισθημάτων και ένταση που γεννάει το κρυφό και το απαγορευμένο, θα κυνηγούν παντοτινά το ουτοπικό όνειρο του ιδανικού έρωτα, αρνούμενοι να αισθανθούν την οικειότητα μιας σχέσης. Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι όσο και να κυνηγάνε το απαγορευμένο και το εφήμερο, δύσκολα θα αφήσουν την μόνιμη σχέση τους.

Άντρες ή γυναίκες;

     Ενώ μέχρι τώρα η ζυγαριά έγερνε προς τους άντρες, πλέον και για τα δύο φύλα η απιστία συμβαίνει περίπου στα ίδια ποσοστά.          Σ' αυτό που διαφέρουν είναι το κίνητρο. Οι άντρες είναι συνήθως λιγότερο επιλεκτικοί, και στην αναζήτηση ερωτικών συντρόφων μετράει γι αυτούς περισσότερο η ποσότητα παρά η ποιότητα, γι αυτό και τα κίνητρά τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σεξουαλικά. Τα κίνητρα μιας γυναίκας όμως είναι συνήθως συναισθηματικά. Η αντρική απιστία παραμένει μέχρι και σήμερα πιο αποδεκτή σε σχέση με την γυναικεία, και είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με έρευνες όταν η γυναίκα απατήσει υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε διαζύγιο ή χωρισμό παρά όταν απατήσει ο άντρας.

Να συγχωρέσω; Και μετά τί;

     Το αν μια σχέση θα σωθεί ή θα διαλυθεί μετά από μια απιστία εξαρτάται από το ίδιο το ζευγάρι. Όπως όμως η απιστία δεν ήταν κάτι που προέκυψε από την μια μέρα στην άλλη, το ίδιο συμβαίνει και με την αντιμετώπισή της. Οι σχέσεις είναι πιο ανθεκτικές απ’ ότι πιστεύουμε και δεν είναι απαραίτητο ότι θα διαλυθούν. Το ζευγάρι όμως πρέπει να συζητήσει και να απαντήσει στα γιατί που το οδήγησαν σ αυτό το σημείο. Να εκφράσει τα συναισθήματα του, τον πόνο, τον θυμό. Μην βιαστείτε να συγχωρήσετε. Οι συνεχείς συγκρούσεις θα σας αποκαρδιώσουν και το τέλος θα έρθει γρήγορα και οριστικά. Ο άπιστος ας ζητήσει ξεκάθαρα συγνώμη. Τον τελευταίο λόγο για την έκβαση των πραγμάτων τον έχει πάντα αυτός που έχει απατηθεί.

Το τέλος της παλιάς, προβληματικής σας σχέσης ήρθε. Είστε έτοιμοι για μια καινούρια, πιο αληθινή;

Ας μην αντιμετωπίσουμε λοιπόν την απιστία ως καταστροφή, αλλά ας την κατατάξουμε μέσα στις εμπειρίες της ζωής που μπορούν να μας διδάξουν πολλά.

Pin It