user_mobilelogo

ΜΠΛΟΚ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

 

picture for the blog

Ο θάνατος της μαμάς σου τα αλλάζει όλα...

Όταν έχασα τη μαμά μου ξαφνικά πριν από δυόμισι μήνες, 3 άνθρωποι από το περιβάλλον μου ήρθαν σε ανύποπτο χρόνο να μου εξομολογηθούν πως αυτό που βιώνω είναι ο μεγαλύτερος τους φόβος. Χάνοντας και τον μπαμπά μου 13 χρόνια πριν, την στιγμή που μου ανακοινώθηκε ο θάνατος της, ένιωσα μια παράφορη αδικία να με κατακλύζει. Αρχικά μου κόπηκαν τα γόνατα και μετά σκέφτηκα πως ηλικιακά είμαι αρκετα μικρή διάολε για να έχω χάσει και τους δυο μου γονείς.

Proper goodbyes- Τα αντίο που θα έπρεπε να λέγονται

Υπάρχει μια φράση του σπουδαίου Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που κάθε φορά που  την διαβάζω το μυαλό μου αναπόφευκτα «τρέχει»  σε ένα συγκεκριμένο βράδυ Σαββάτου.

     «Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ’ έβλεπα, θα έλεγα ‘σε αγαπώ’ και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη…»

ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ;

Είναι φυσιολογικό να τσακώνονται τα ζευγάρια; Αν το δούμε μέσα από το πρίσμα του φυσιολογικού η απάντηση είναι πως ναι. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να ορίσουμε εύκολα τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, θα αρκεστούμε στο ότι οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες στις σχέσεις ειδικά όταν είναι μακροχρόνιες.

Πολυγαμία και απιστία

Ένα από τα ερωτήματα που έχει «παιδέψει» την επιστημονική κοινότητα και γενικά την ανθρωπότητα είναι το εάν η ανθρώπινη φύση είναι μονογαμική ή πολυγαμική, με τους επιστήμονες τελικά να κλίνουν προς την πολυγαμία της ανθρώπινης φύσης, κάτι που αφορά και τα δύο φύλα.

ΦΛΕΡΤ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ: “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ”  (ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ)

Μιλώντας με μια φίλη, μου πέταξε τους όρους “breadcrumbing”, “curving”, “ghosting” και παρόλο που δεν είχα ιδέα τι είναι κάνοντας μια έρευνα ανακάλυψα πως ναι μεν πρόκειται για καινούριους, αδόκιμους όρους στον κόσμο του φλερτ, είναι όμως συμπεριφορές που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ταλαιπωρούν τις συντροφικές σχέσεις.

Ένας από τους πρώτους που μίλησε για την τάση των ανθρώπων να “παίζουν” ήταν ο Καναδός ψυχίατρος Eric Berne στο βιβλίο του “Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι.”

Βιωματικό Εργαστήρι | Επιλέγοντας Σύντροφο

 

biomatiko ergastiri epilegontas syntrofo

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ (ΟΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ Η ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ)

Πολλές φορές φέρνω στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη ιστορία που το τέλος της ακόμα με «στοιχειώνει» γιατί ποτέ δεν περίμενα πως θα τελείωνε με αυτό τον τρόπο. Κάποιες φορές αισθάνομαι πως το τι έγινε τότε εξακολουθεί να επηρεάζει το παρόν μου, την διάθεσή μου, τις επιλογές μου. Ή μήπως εγώ το επιτρέπω να συμβαίνει αυτό; Εγώ επιτρέπω αυτή την ψυχική ταλαιπωρία να συμβαίνει; Όσες φορές και να έπαιξα στο μυαλό μου διαφορετικά σενάρια και πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η ζωή μου σήμερα (καλύτερη, χειρότερη, δεν ξέρω και δεν θα μάθω ποτέ) η πραγματικότητα είναι η εξής μία: Ότι έγινε, έγινε και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αντιμετωπιζοντας την επομενη μερα μιας φυσικης καταστροφης: Τι κανουμε και κυριως τι δεν κανουμε

Ο αριθμός 81 δεν είναι ένας οποιοσδήποτε αριθμός. Ο αριθμός 81 είναι (μέχρι στιγμής) ο αριθμός των νεκρών που άφησε στο διάβα της η φονική πυρκαγιά της 23ηςΙουλίου, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά. Μιας καταστροφής που άφησε στο πέρασμα της ανυπολόγιστες καταστροφές, στάχτες και αποκαΐδια, νεκρά ζώα, τραυματίες, αγνοουμένους...

Κι αν πτωχικη την βρηκες την Ιθακη

Μια προσωπική σκέψη- Τόσες αποστάσεις. Και εκει που βρίσκεσαι λοιπόν ένα ήσυχο απόγευμα Κυριακής στο πατρικό σου, στην πόλη που γεννήθηκες και μεγάλωσες και που όλα είναι γνώριμα και ασφαλή (;;), παίρνει και το μάτι σου δυο βαλίτσες και κάνεις μια βουτιά στα παλιά.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (Ή ΟΣΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ

📚Ζούμε σε μια κοινωνία άκρως ανταγωνιστική εξού και όλοι αγωνιζόμαστε να προσθέσουμε στο βιογραφικό μας πτυχία, μεταπτυχιακά, εμπειρία! Κατανοητή και η αγωνία των γονιών που θέλουν τα παιδιά τους να "εξασφαλίσουν" το μέλλον τους. Όμως τα εφόδια μας για να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι δεν θα έπρεπε να περιορίζονται μόνο στα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά κυρίως στην απόκτηση δεξιοτήτων όπως η ευελιξία, η ψυχολογική ανθεκτικότητα, η διαχείριση των ματαιώσεων και η προσαρμοστικότητα.